Rakennusalalla on käynnissä buumi

 

Rakennusbuumi on taas ylimmillään moneen vuoteen niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti. Asuinrakennusten rakentaminen on ollut viime vuosina selkeästi nopeiten kasvava teollisuudenala, johon pienyritykset ovat lähteneet innokkaasti mukaan. Kasvua selittää kysynnän nousu asuntojen suhteen, mutta myös alhaiset asuntolainojen korot sekä kiinteistöjen arvonnousu tietyillä alueilla. Talonr
akentamisessa tahti on pysynyt yhtä suunnilleen aktiivisena viime vuodet, mutta viime vuoden kasvu oli noin kymmenen prosentin luokkaa edellisvuoteen nähden. Kaikilla mittapuilla rakennusyritysten liikevaihto on kasvanut rivakammin kuin millään muulla toimialalla. Kehityksen nousujohteisuuteen arvioidaan vaikuttavan kasvanut kysyntä erikoistuneelle rakennustoiminnalle sekä noussut tarve maa- ja vesirakentamiselle. Tällä hetkellä moni nopeiten kasvavista yrityksistä onkin tavalla tai toisella tekemisissä rakennusalan kanssa, oli liiketoiminnassa kyse sitten urakoitsijoista, kiinteistönvälityksestä tai arkkitehtuurista. Voidaankin todella todeta, että mikäli on harkinnut rakennusalalle lähtemistä, on aika siihen nyt hyvinkin kypsä.

Tällä hetkellä erityisesti keskikokoiset rakennusyritykset ovat nousussa, sillä kysynnän kasvun myötä töitä riittää. Erityisen nopeasti ovat kasvaneet alle 250 henkeä työllistävät rakennusyritykset, joten nyt yritystoimintaan mukaan lähtevällä on hyvä sauma saada erinomainen aloitus rakennusalan yritystoiminnalle.

Yksityisasuntojen lisäksi myös kaupallisen sektorin rakentaminen elää ja voi hyvin. Onkin ennakoitavissa, että seuraavien vuosien aikana tullaan näkemään monia uusia rakennusalan yrityksiä, joiden tarjonnalle on kysyntää. Eri puolilla rakennetaan jatkuvasti yhä enemmän toimistotiloja sekä ostovoiman kasvun myötä myös erilaisten kauppakeskusten rakentaminen jatkuu. Suomessakin on nähty kauppakeskusten laajenemista etenkin muutaman viime vuoden aikana, josta esimerkkinä mainittakoon espoolaiset kauppakeskukset Iso Omena sekä Ainoa. Myös myöhästymisestään kuuluisa Länsimetro on eräs merkittävä esimerkki rakennusprojekteista, jotka kielivät valtavasta kasvusta pääkaupunkiseudulla. Rakennusala on nyt kuumimmillaan, joka näkyy myös nopeana kasvuna rakennusalan työpaikkojen määrässä. Alalle tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia ja lisätyövoimaa, joten esimerkiksi rakennusmiehet ja erilaiset rakennusinsinöörit ovat hyvin kysyttyjä. Moni rakennusfirma on joutunut hakemaan työvoimaa jopa ulkomailta, sillä tekijöitä ei riitä omasta takaa riittävästi.

onepirate