Viime aikojen merkittävimpiä rakennusprojekteja

 

Rakennusalalla on pilvin pimein mahdollisuuksia, joita syntyy jatkuvasti lisää sitä mukaa kun kaupunkeihin rakennetaan uutta ja ne laajenevat. Rakennusfirmat ovat mukana tässä kilpajuoksussa ja pyrkivät pääsemään osaksi kasvavaa kaupunkia tarjoamalla palveluitaan erilaisissa rakennusprojekteissa. Seuraavaksi esitellään tähän asti suurimpia rakennusprojekteja, joista vastanneet rakennusalan yritykset ovat saaneet potkua toiminnalleen. Joukosta löytyy niin upeita lentokenttiä, patoja kuin myös teollisuusrakennuksia. Osa rakennusfirmoista saa osakseen suitsutusta loistavasta toteutuksesta, kun taas osa joutuu vastaanottamaan kritiikkiä syystä tai toisesta.

  • Al Maktoumin kansainvälinen lentokenttä Dubaissa on kokoluokaltaan kerta kaikkiaan huikaiseva. Se tulee olemaan vuonna 2018 valmistuttuaan 135 neliökilometrin suuruinen ja kapasiteetiltaan 220 miljoonaa matkailijaa vuodessa käsittävä lentokenttä. Tämän mittaluokan projekteissa käydään usein kovaa kilpailua siitä, mikä rakennusfirma pääsee työhön käsiksi. Esimerkiksi käynnissä olevan matkustajaterminaalin laajennusosan rakentamisprojektin voitti itselleen rakennusfirma nimeltään Al Jaber Engineering & Contracting.
  • Pekingin kansainvälinen lentokenttä on niin ikään laajennusvaiheessa. Tulossa on kestävää kehitystä tukeva futuristinen kokonaisuus lentokentän Zaha Hadidin suunnittelemaan Terminaali 1:een, joka on jo nyt saanut paljon kehuja ja ihastelua.
  • Patojen rakentaminen on suuritöinen projekti. Kiinassa on käynnissä tällä hetkellä valtava buumi patojen rakentamisessa. Esimerkiksi Kiina on rahoittanut suuria rakennusprojekteja, joista esimerkkinä mainittakoon kolmen suunnattoman kokoisen kanaalin rakentaminen maan pohjoisosiin. Nämä kanaalit ovat pituudeltaan lähes tuhannen kilometrin pituisia, joten rakentaminen ei hetkessä valmistu, vaan projektien pituuden arvioidaan olevan noin viisikymmentä vuotta. Kiinasta löytyy myös maailman suurin pato, jota kutsutaan nimellä Yangtze-joen projekti. Tämä lähes 60 miljardia euroa maksanut projekti on saanut osakseen paljon kritiikkiä etenkin siksi, että sen vuoksi miljoonat ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja myös mittavia määriä viljelysmaata on tuhoutunut.
  • New Yorkin ja koko läntisen pallonpuoliskon korkein rakennus on tällä hetkellä One World Tower. Sen rakentaminen alkoi vuonna 2006 ja saatiin päätökseen vuonna 2013. Tässä pilvenpiirtäjässä on käytetty rakentamisessa eniten terästä, mutta rakenteissa on betonia lisäturvallisuuden luomiseksi.
  • Vuonna 2026 odotetaan valmistuvan eräs kaikkien aikojen uskomattomimmista rakennusprojekteista, jota kutsutaan nimellä ‘The Bride’ eli morsian. Kyseessä on Irakissa rakenteilla oleva majesteettinen pilvenpiirtäjä, joka on kuorrutettu aurinkopaneeleilla, jotka mahdollistavat kaiken rakennuksen käyttämän energian tuottamisen omavaraisesti. Tämän rakennuksen korkeus tulee olemaan noin 1150 metriä ja se tulee sisältämään esimerkiksi pieniä
    puistoalueita, toimistoja, ravintoloita ja paljon muuta.
  • Lontoossa puuhataan Crossrail-projektin parissa, jonka tarkoituksena on päivittää olemassaolevaa maanalaista uuteen uskoon. Kyseessä on suurin Euroopassa suoritettu rakennusprojekti koskaan, sillä sen myötä verkostoon liitetään 10 uutta metrolinjaa sekä 30 aivan uutta metrotunnelia. Projekti valmistuu näillä näkymin kokonaisuudessaan vuoteen 2020 mennessä.
onepirate