Moni tuntee Suomessa toimivat rakennusyritykset ainakin pintapuolisesti

 

Suomesta löytyy lukuisia varsin merkittäviä rakennusyrityksiä. Monelta suomalaiselta kysyttäessä mieleen tulee vähintään pari tai kolme tunnettua rakennusalan yritystä, jotka ovat useimmiten kotimaisia nimiä.

Ehdottomasti suurin rakennusyritys oli vielä muutamia vuosia sitten YIT-yhtymä, jonka vuotuinen liikevaihto ylsi noin kolmeen miljardiin euroon ja työntekijöitäkin sen alaisuudessa oli yli kaksikymmentätuhatta. YIT:n jakautumisen myötä suurimmaksi suomalaiseksi rakennusyritykseksi nousi kuitenkin Lemminkäinen, jonka liikevaihto on noin puolet YIT-yhtymän liikevaihdosta ja joka työllistää noin 7500 rakennusalan ammattilaista. Kolmas merkittävä rakennusyritys on Skanska, jonka liikevaihto on noin miljardin euron luokkaa ja työntekijöiden määrä arviolta tuhat. Tämän kolmikon lisäksi monelle suomalaiselle ovat varmasti tuttuja myös sellaiset rakennusalan huippufirmat kuten NCC Rakennus, SRV Yhtiöt, Consolis, Cramo, Pohjola Rakennus, Hartela, Luja, Nordkalk, Sato, Paroc, Fira, Are ja Lohja Rudus. Näistä kaikki ovat hyvin tunnettuja ja työllistävät niin ikään yli tuhat työntekijää Suomessa.

Suurin rakennusyritys maassamme on tällä hetkellä Lemminkäinen, jonka palvelut ulottuvat monelle eri osa-alueelle rakennusteollisuudessa. Lemminkäinen tarjoaa talonrakennuspalveluita, mutta yhtä lailla moni suomalainen tuntee sen erilaisten infraprojektien kautta ja lisäksi sillä on näkyvä rooli teiden asfalttipäällystyksessä. Teitä kunnostaa usein juurikin Lemminkäinen, mikäli sattuu autolla ajamaan tietyömaan lähistöllä. Lemminkäisen valttikortteja markkinoilla ovat luotettavuus, korkeatasoinen työnjälki sekä kotimaisuus.

Lemminkäinen Oyj on suomalainen rakennusteollisuuden yritys. Lemminkäinen on ollut noteerattuna Suomessa Helsingin pörssiin jo vuodesta 1989 saakka. Lemminkäisen tarjonta ei rajoitu pelkästään asuntorakentamiseen vaan yrityksen toimintaan kuuluu myös esimerkiksi toimitilarakentaminen, maarakentaminen, päällystäminen ja kiviainestoiminta, sekä erilaisia infraprojekteja eli lähinnä pohja- ja kalliorakentaminen. Lemminkäisen tarjoama palvelu on siis täysin kotimaista, luotettavaa ja laadukasta, ja siksi monet asiakkaat ovatkin heidän toimintaansa tyytyväisiä.

YIT on edelleen todella suuri tekijä rakennusteollisuudessa. Erityisen kunnostautunut YIT on asuntorakentamisessa, toimitilarakentamisessa sekä intrarakentamisessa. YIT on Suomessa eräs menestyksekkäimmistä ja myös kansainvälisimmistä rakennusalan firmoista, joka toimii Suomen ohella myös varsin näkyvästi esimerkiksi Baltian maissa, Venäjällä, Tsekeissä, Slovakiassa ja Puolassa. Kaikkein suurimmissa rakennusprojekteissa urakoitsijaksi valikoituu usein juurikin YIT, sillä se on pystynyt säilyttämään maineensa äärimmäisen tasokkaana ja luotettavana rakennusalan ammattilaisena.

Esimerkiksi talonrakennusalalla erityisen hyvin on viime vuosina pärjännyt NCC eli Nordic Construction Company, joka on kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvista rakennusyhtiöistä. Sen toimintaan kuuluu erilaisten asuntojen ja liikekiinteistöjen sekä teollisuuslaitoisten ja julkisten rakennusten rakentaminen ja kehittäminen. Myös vesihuoltorakenteiden, tiepalveluiden ja päällystyksen työt kuuluvat NCC:n toimialoihin. Yhtiö on laajentanut toimintaansa kestävän kehityksen aatteiden mukaiseen suuntaan ja eräs mielenkiintoisimmista erikoisaloista on esimerkiksi digitaalinen rakentaminen, jolla onkin taatusti yhä enemmän kysyntää tulevina vuosina.

Suomalainen asuntosijoitusyhtiö Sato on myös eräs sangen tunnettu yritys koko maassa. Sato omistaa arviolta 24 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Suomea sekä myös Pietarissa ja sen kiinteistöjen arvo on noin 2.5 miljardin euron arvionen. Ennen kaikkea se yhdistetään asuntojenvuokraustoimintaan, mutta tämän lisäksi se myös rakentaa kiivaaseen kasvuun uusia asuintaloja kasvukeskusten tuntumaan. Lisäksi Sato suorittaa ostamissaan vanhemmissa rakennuksissa peruskorjauksia ja remontteja ja myy tai vuokraa ne se jälkeen eteenpäin. Sato tunnetaan ennen kaikkea tasokkaista rakennuksistaan ja toimivista ratkaisuistaan.

onepirate