Pukeutuminen rakennustyömaalla

 

Monilla työpaikoilla asianmukainen pukeutuminen on tärkeää erityisesti turvallisuuden takia. Näin on asian laita muun muassa rakennustyömaalla, missä turvavarusteet ovat ehdottoman tärkeät kehon suojaamisen ja työtapaturmilta välttymisen takia. Erityisen väheksytty mutta kypärän ohella yksi tärkeimmistä varusteista rakennustyömaalla ovat asianmukaiset turvajalkineet.

Turvakenkien mielletään yleensä olevan painavat ja kömpelöt sekä hinnaltaan tyyriit, mutta nykyaikana turvajalkineista on tarjolla myös monia kevyitä ja edullisia vaihtoehtoja.

Mitä kengältä vaaditaan?

Rakennustyömaalla kengältä vaaditaan paljon. Kengän täytyy olla kestävä, mutta samalla kevyt ja mukava jalassa. Tästä syystä turvajalkineet ovat usein lenkkikenkämallisia ja varustettu erikoissuojuksilla, jotka ovat sisäänrakennettu kengän perusteisiin. Jalkineelta vaaditaan suojaa niin pohjassa kuin terässäkin: pohjasuojus suojaa jalkaa naulaan astumisen varalta, ja teräsuoja suojaa varpaita painavilta tippuvilta esineiltä.

Mitä materiaalia kengän tulisi olla?

Hankkiessasi kenkiä kiinnitä huomiota erityisesti kengän materiaaleihin. Pelkästä tekstiilistä valmistettu kenkä voi olla käytössä kevyt, mutta testien mukaan tekstiilisuojuksilla varustetut kengät eivät suojaa vahingoilta läheskään niin hyvin, kuin esimerkiksi terässuojalliset kengät.

Monissa kengissä kärkisuoja on valmistettu muovista, mutta parhaan suojan saat teräskärkisistä hengistä. Jos jalalle tippuu esimerkiksi suuri kiviharkko, on sanomattakin selvää, ettei muovikärkinen kenkä pötki pitkälle suojauksessa. Vahingon todennäköisyys voi tuntua pieneltä, mutta sen sattuessa kunnollisista materiaaleista valmistetut turvajalkineet minimoivat vahingot tehokkaasti.

Mistä kenkiä voi ostaa?

Turvajalkineita valmistavat monet eri valmistajat. Tilaa kenkiä netistä tai vieraile malleja eri valmistajien tehtaanmyymälöissä tai laajan valikoiman tarjoavissa kenkäkaupoissa. Tietoa kenkien valmistajista ja saadaksesi selville, onko turvajalkineita saatavilla, saat esimerkiksi soittamalla tai lähettämällä sähköpostia valmistajille ja eri myymälöihin. On paras ostaa erityisesti tähän tarkoitukseen valmistetut kengät eikä tyytyä esimerkiksi vaelluskenkiin tai lenkkareihin, sillä näiden kenkien suoja ei välttämättä ole riittävä rakennustyömaan olosuhteissa.

Ole kuitenkin tarkkana, sillä vaikka useiden merkkien turvajalkineet on testattu akkreditoiduilla tehtailla, eivät ne tästä huolimatta välttämättä suojaa jalkoja odotetulla tavalla.

Pidä mielessä vielä nämä

Valitessasi turvajalkineita ota huomioon myös seuraavat seikat. Tuletko käyttämään jalkineita kesällä vai talvella? Kuivassa vai kosteassa ympäristössä? Kesällä käytettävien kenkien on paras olla hengittävää materiaalia, mutta samalla kosteutta kestävät. Talvikengät taas yleensä selviävät vähemmällä kosteussuojalla, mutta kenkien tulisi olla lämpimämmät verrattuna kesäajan kenkiin.

Usein turvakenkiä voi löytää jopa kunnollisia kävelykenkiäkin edullisemmalla hinnalla. Jos varat eivät riitä täydellisen suojan antaviin kenkiin, panosta kuitenkin edullisiin turvajalkineisiin. Jo minimaalista suojaa antavat kengät suojaavat jalkoja enemmän, kuin pelkät lenkkitossut.

onepirate