Suunniteltuja ja käynnissä olevia rakennusprojekteja Suomessa

Erityisesti viime vuosina rakentaminen on piristynyt maassamme kovasti. Kun muu taloudellinen toiminta vielä laahasi lamassa, oli rakentaminen ensimmäisiä sektoreita, jotka nostivat päätä pinnan yläpuolelle. Rakentamisen buumista hyötyvät myös kellfri ja muut koneita ja laitteita myyvät yritykset. Pääkaupunkiseutu kasvaa hurjasti, ja sinne tarvitaankin paljon uusia työpaikka- ja asuintiloja. Pääkaupungin lisäksi monet maakuntakeskukset, kuten Tampere ja Seinäjoki kokevat ennennäkemätöntä rakentamisen buumia.

Maailman toiseksi kallein rakennus sijaitsee Suomessa

Kuten Tekniikka & Talous kertoo, on maailman historian kallein rakennus Abraj al-Bait -hotellikompleksi Mekassa. Suomi pärjää tällä listalla mainiosti, sillä maastamme löytyy maailman toiseksi kallein rakennus, joka ei tosin ole vielä täysin valmis. Tämä rakennus on Olkiluoto 3, joka on kärsinyt monenlaisista byrokratian kiemuroista ja ongelmista rakennustyönsä aikana. Mittavan projektin arvioidaan viimeinkin valmistuvan vuonna 2019 – kymmenen vuotta aikataulua jäljessä.

Pasilan Tripla – yli miljardin kokonaisuus

Pasilan Tripla on Pasilan rautatieaseman yhteydessä sijaitseva rakenteilla oleva kauppakeskus. Keskuksen lisäksi projektissa rakennetaan asuntoja, toimistotilaa ja hotelli. Kuten Wikipedia kertoo, hanke on yli miljardin euron arvoinen ja kalpenee vain ydinvoimaloiden rakennushankkeille koonsa puolesta. Rakennusprojektin takana on YIT, ja sen arvioidaan valmistuvan kauppakeskuksen osalta vuonna 2019 ja muutoin vuonna 2020.

Katsaus Tampereen projekteihin

Tampere on tällä hetkellä melkoista rakennustyömaata niin kaupungin keskustan kuin lähiöidenkin osalta. Kaupungissa on menossa ainakin neljä suurta rakennustyömaata, jotka aiheuttavat monenlaisia häiriöitä ympäristössään.

  • Tampereen ratikka

Vuonna 2017 Tampereen kaupunki päätti rakentaa kaupunkiin ensimmäisen raitiotien reitille Hervanta–Pyynikintori–Tays, pitkän keskustelun jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että koko kaupunki muuttuu vuosina 2017-2021 yhdeksi suureksi rakennustyömaaksi. Ratikan hinnan arvioidaan olevan 239 miljoonaa euroa ,mihin ei sisälly itse kiskokalusto. Ensimmäisessä vaiheessa rataa rakennetaan 15 kilometriä.

  • Kansi ja Areena

Monet Tampereen rakennusprojekteista liittyvät siihen, että kaupunki on kahden järven välissä kapealla kannaksella. Täten kaupungin laajentaminen on vaikeaa, ja järkevin laajennussuunta onkin joko ylös tai alas. Kansi ja Areena -projektissa Tampereen junaradan päälle rakennetaan Kansi, johon sisältyy uusi monitoimiareena, hotelli sekä toimisto- ja liiketiloja ja asuntoja. Hankkeen arvo on yli 500 miljoonaa euroa, ja rakennustyöt käynnistyivät vuoden 2017 lopulla.

  • Yliopistollinen sairaala

Vuonna 2015 Taysin eli Tampereen yliopistollisen keskussairaalan rakennustyöt käynnistyivät. Taysin sairaala-alueelle rakennetaan kolme uutta rakennusta sekä maanalainen pysäköintihalli. Projektin kustannusarvio on 210 miljoonaa euroa, ja rakennustöiden arvioidaan valmistuvan vuonna 2019. Niinpä hanke onkin jo tätä kirjoitettaessa ehtoopuolella.

  • Keskuspuhdistamo

Viime vuosina ovat jätevedenkäsittelyn vaatimukset nousseet huomattavasti erityisesti fosforinpoiston osalta. Niinpä Tampereen seudun nykyiset jätevedenpuhdistamot ovat käymässä vanhoiksi ja riittämättömiksi. Siksi Tampereen Sulkavuoreen ryhdytään rakentamaan uutta puhdistamoa, joka käsittelee jätevedet Tampereelta, Pirkkalasta, Ylöjärveltä, Kangasalalta, Lempäälästä ja Vesilahdesta. Hankkeen kustannusarvio on 310 miljoonaa euroa, ja valmista pitäisi olla vuonna 2023.

Muita maassamme käynnissä olevia hankkeita

Vuonna 2014 ryhdyttiin rakentamaan Länsimetron toista osaa Matinkylästä Kivenlahteen. Tämän projektin kustannusarvio on hulppeat 1,1 miljardia euroa, ja valmista pitäisi olla vuonna 2023. Mikäli Hanhikiven ydinvoimala saa tarvittavat luvat, pitäisi sen rakentua Pyhäjoelle vuoteen 2024 mennessä. Ydinvoimayhtiö Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja arvioi projektin maksavan 6,5-7 miljardia euroa.

onepirate